Blaty kuchenne i łazienkowe

Podkreślają piękno i estetykę każdej kuchni i łazienki, są trwałe, nieścieralne i odporne na uszkodzenia mechaniczne, działanie wilgoci i tłuszczy oraz odporne na działanie wysokiej temperatury.

MASTERSTONE wykonuje blaty kuchenne do montażu w domach jednorodzinnych i w obiektach gastronomicznych oraz blaty na życzenie klienta, w których standardem jest frezowany ociekacz czy otwory do zabudowy zlewozmywaków podblatowych.

Coraz więcej kamiennych blatów łazienkowych zamawianych jest przez hotele. Hotelarze doceniają trwałość i estetykę produktów z kamienia.

MASTERSTONE oferuje bogatą kolorystykę oraz dowolność wykonania blatu zarówno w zakresie frezowania, rodzaju krawędzi jak i łączenia.

Blat kuchenny i łazienkowy jest codzienne eksploatowany a wyjątkowe właściwości materiałów kamiennych, estetyka i łatwość utrzymania w czystości gwarantują elegancję i funkcjonalność.

MATERIAŁ

Blaty kuchenne i łazienkowe mogą być wykonane z wielu różnych surowców. Te z kamienia naturalnego prezentują się wyjątkowo wytwornie i świetnie pasują do eleganckich wnętrz. Granitowe powierzchnie mają nie tylko niesamowite walory estetyczne, ale także niespotykaną dla marmuru czy piaskowca wytrzymałość, co czyni je wprost idealnym materiałem wykończeniowym do kuchni czy łazienki. Konglomerat natomiast łączy zalety granitu i lustra zapewniając jednocześnie wytrzymałość i odporność a także pozwala na wybór dowolnego koloru pasującego do wystroju wnętrza.

ZALETY BLATÓW MASTERSTONE

W naszej opinii zalety konglomeratu kwarcowego (kwarcogranitu) przeważają nad granitem.  Obydwa surowce są tak samo odporne na oddziaływanie czynników chemicznych i mechanicznych (zarysowania) ale dzięki domieszcze 5% żywicy kwarcogranit wykazuje znacznie większą odpornośc na pęknięcia i ukruszenia. Dlatego nawet 2 centymetrowy blat w kwarcogranitu nie wymaga zbrojenia w okolicy wycięcia pod płytę kuchenną czy zlew. W przypadku granitu konieczne jest wykonanie zbrojenia nawet w blacie o grubości 3 cm. Dzięki żywicy kwarcogrnit ma powierzchnię lustra. Nie posiada żadnych mikroporów, do których mogłyby wnikać drobnoustroje lub np rozgrzany tłuszcz.  Dzięki lustrzane.j powierzchni konglomeratu utrzymanie go w czystości jest banalnie proste, wystarczy woda z płynem do naczyń. W przypadku granitu konieczna jest okresowa dezynfekcja i impregnacja a okolice kuchenki są narażone na odbarwienia związane z penetracją drobinek rozgrzanego tłuszczu. Ponadto konglomerat jest lżejszy o około 20 procent od granitu oddaje temperatureotoczenia sprawiając wrażenie cieplejszego od naturalnego kamienia.

WADY

Jedyną wadą lub słabością konglomeratów jest niższa odporność na bardzo wysoką temperaturę. Zastosowanie kuchenki indukcyjnej nie wymaga zachowania żadnych zasad bezpieczeństwa, jednakże w przypadku zastosowania kuchenki gazowej możliwe jest rozgrzanie oleju na patelni pod przykrywką do temperatury powyżej 140st.C. Odstawienie tak rozgrzanej patelni na blat uszkodzi go trwale powodując zmatowienie powierzchni. Indukcja nigdy nie rozgrzewa do temperatury powyżej 140st.C.